Bardzo lubię ciasto francuskie i prawie zawsze mam jedno opakowanie w lodówce, na wypadek kiedy muszę przygotować coś pysznego w pół godziny. Często piekę takiego oto „ślimaka” z serowym nadzieniem, którego moja rodzina wprost uwielbia 🙂
Składniki: 1op ciasta francuskiego, 100g twarogu półtłustego, 100g sera typu feta lub typu bałkańskiego, 100g sera żółtego (użyłam sera gouda), 60g sera cheddar, 2 jajka, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, odrobinę czarnuszki do posypania.
Twaróg i sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać 1 jajko, paprykę i kurkumę i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwinąć, pokroić wszerz na 3 paski, na każdy pasek wyłożyć nadzienie. Podnieść i zlepić brzegi. Zlepić jeden bok i od zlepionego boku zacząć zawijać „ślimaka”. Kolejny pasek z nadzieniem włożyć do niezlepionego boku pierwszego okrążenia i owinąć nim pierwszy pasek (nie za ciasno). Z następnym paskiem postąpić w ten sam sposób, zlepić ostatni bok i delikatnie wsunąć pod „ślimaka” lekko przyklejając do brzegu. Posmarować całość rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20-25 minut. Szybko i smacznie 🙂