Znajdą się tutaj miłośnicy rzodkwi białej? Mam dla Was przepis na niefotogeniczną, ale najprostszą i bardzo smaczną surówkę z tego meeeega zdrowego, lekko pikantnego warzywka:) Rzodkiew bogata jest w witaminę C, a także witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz białka i węglowodany.
Składniki: 450g rzodkwi białej, 1 papryka (czerwona lub żółta), 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy miodowej, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej.
Umytą i obraną rzodkiew zetrzeć na tarce na dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku ( sok można dodać do koktajlu warzywnego). Paprykę umyć, pokroić na pół lub na 4 części ( w zależności od wielkości papryki), następnie pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki połączyć w jednej misce i wymieszać dokładnie. Przed podaniem schłodzić w lodowce przez 1 godzinę. Smacznego