Kiedy mam ochotę na tartę, ale nie koniecznie chcę mi się „bawić” w wyrabianie ciasta, wtedy z pomocą przychodzi ten prosty przepis na pyszną tartę ziemniaczaną. Spód do tarty jest uniwersalny i można dowolnie kombinować z nadzieniem wg własnych upodobań. Dziś zrobiłam tartę ze szparagami, kurczakiem i serem cheddar. Polecam 🙂
Składniki:
– 400g ziemniaków (waga po obraniu)
– 150g mąki (u mnie pszenna, tortowa)
– 4 jajka
– 350g szparagów
– 200g filetów z piersi kurczaka
– 150g twardego sera (u mnie cheddar, można zastąpić twardą mozarellą lub serem gouda)
– 170ml mleka
– 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
– przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać 1 jajko, olej, mąkę i sól wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Szparagi oczyścić i odciąć zdrętwiałe końcówki. Formę (22cm) wyścielić papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Jeśli używacie form ze zdejmowanymi brzegami, to należy koniecznie owinąć formę folią aluminiową, aby mieszanka jajeczna nie wypłynęła podczas pieczenia.
Mieszankę ziemniaczaną wyłożyć na dno formy i wyrównać. Mięso pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Szparagi podzielić na dwie części (100g i 250g), 100g szparagów drobno pokroić i wyłożyć na kurczaka. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, posypać mięso i szparagi. W misce połączyć mleko, 3 jajka i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Mieszankę jajeczną wylać na ser i wyłożyć resztę szparagów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Smacznego 🙂
Armine, kolejny przepis wypróbowany ? nie wiem jak Ty to robisz, ale te Twoje przepisy są zniewalające na tyle że nie mogę się nim oprzeć ?….. no i właśnie kolejny przepis Tarta……
cudowna w smaku, pyszna na gorąco i
do odgrzania…. niebo na podniebieniu!!! Dziękuję ???
Kochana, pięknie dziękuję za kolejny wypróbowany przepis ? Ogromnie się cieszę, że tarta smakowała ?❤️?