Udka z kurczaka w pikantnej marynacie pieczone w rękawie razem z ziemniakami, bo czasami nie ma czasu ani ochoty na wymyślne gotowanie i właśnie wtedy ten przepis zawsze wyręcza i nikt nie chodzi głodny 🙂 A Wy lubicie potrawy pieczone w rękawie?
Składniki na 2 porcje:
– 5-6 udek z kurczaka bez skórek
– 5 średnich ziemniaków
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 2 łyżki sosu worcester
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka kremu balsamicznego
– 1/2 łyżeczki papryki cayenne
– 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżeczka tymianku
– sól wg smaku
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć mięso do marynaty i odstawić do lodówki na około 2 godziny w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po tym czasie wyjąc mięso z lodówki, przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę. Dodać obrane, umyte, pokrojone na pół ziemniaki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Następnie rozkroić rękaw, zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 10 minut, aż mięso i ziemniaki ładnie się zarumienią. Było pysznie, polecam
Wygląda baaardzo apetycznie! A jaka to sałatka ?
Pięknie dziękuję 🙂 To sałatka pod tytułem „co się nawinie” Roszponka, oliwki, ser feta, czerwona papryka, jogurt grecki i musztarda miodowa, wszystko razem wymieszane i posypane czarnym sezamem 🙂