Udka z kurczaka z pieczarkami w wydaniu lekko orientalnym polecają się na obiad 🙂 Lubicie orientalne potrawy? Bardzo lubię kuchnię orientalną i często sięgam po takie przyprawy, które delikatnie przybliżają smak tej kuchni. Zamarynowałam udka w najprostszy z możliwych sposobów, usmażyłam i rezultat zadowolił mnie w 100 procentach 🙂
Składniki: 8-10 małych udek z kurczaka (około 1kg), 400g małych pieczarek, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki curry, 2 łyżki sezamu.
Mięso umyć, osuszyć, zdjąć skorki, włożyć do miski, dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), miód ocet, olej i curry i wszystko dokładnie wymieszać. Zamarynowane udka odstawić na minimum 1,5 godziny.
Po tym czasie mocno rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnie, obsmażyć udka na dużym ogniu z obu stron do chrupiącej skorki. Dodać oczyszczone pieczarki, smażyć przez około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć ogień, dodać pół kubka wody i dusić całość pod pokrywką z dziurką przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem dodać sezam, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia.
*Jeśli lubicie pikantne potrawy, polecam do marynaty dodać 1/2 łyżeczki papryki cayenne. Smacznego 🙂