Lubicie żeberka? Ja uwielbiam i często kombinuję z marynatami. Polecam pyszną marynatę z dodatkiem garam masali, żeberka wyszły przepyszne. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 600g żeberek (wysokich, mięsnych)
– 5 ząbków czosnku
– 1,5 papryczki chili
– 1 łyżka garam masali
– 1,5 łyżki miodu
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki sosu worcester
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz wg smaku
Czosnek obrać, papryczki chili pokroić w krążki i utrzeć w moździerzu na gładką masę razem z czosnkiem, przełożyć do miski, dodać resztę składników marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, natrzeć dokładnie marynatą, włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki na minimum 5h. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyścielić (podwójnie!) papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, polać marynatą, przykryć papierem i piec przez około 80 minut, po tym czasie zdjąć papier, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 5-10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂