Lubicie faszerowane ziemniaki? A czym je faszerujecie? Ja bardzo lubię dodawać do farszu warzywa, dzięki nim farsz staję się bardziej soczysty i delikatny.
Dziś bardzo proste w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne ziemniaczki, faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem cukinii i marchewki, zapiekane z serem 🙂
Składniki:
– 6 dużych ziemniaków
– 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
– 1 średnia cebula
– 100g marchewki
– 100g cukinii
– 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 2 łyżki majonezu
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie papryka słodka wędzona, kurkuma, bazylia, oregano, sól i pieprz)
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąc ziemniaki z wody, ostudzić i obrać. Cebulę, marchewkę i cukinię obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Warzywa połączyć z mięsem, dodać przyprawy i majonez.
Ostudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając około 5mm brzegi. Wydrążony miąższ zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do farszu i wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki napełnić farszem i wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po 20 minutach posypać serem, startym na drobnych oczkach i zostawić w gorącym piekarniku na 5-10 minut. Podawać z ulubionymi sosami i surówką ze świeżych warzyw.
Smacznego 🙂
Pingback: Ziemniaki faszerowane zapiekane z serem | FlyB Kulinaria