Mini kanapki z bakłażanem

Polecę Wam małą przekąskę/ przystawkę z bakłażanów, która robi się błyskawicznie, smakuje fantastycznie i nadaję się na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy

Składniki:
– 2 bakłażany
– 5 kromek chleba
– 400g jogurtu naturalnego tupu greckiego
– 5 ząbków czosnku
– pęczek koperku
– sól i pieprz wg smaku
– 2 łyżki oliwy

Bakłażany obrać, pokroić na okrągłe plastry o grubości ok. 1 cm.Krążki posolić, po czym odstawić na mniej więcej 30 minut, by puściły sok. Następnie osuszyć bakłażany z obu stron ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą i usmażyć z obu stron, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni.
Czosnek przepuścić przez praskę, koperek drobno posiekać, dodać czosnek, koperek i przyprawy do jogurtu i dobrze wymieszać.
Z chleba wykroić krążki ( ja używam szklanki, z jednej kromki wychodzą dwa krążki), posmarować sosem plastry chlebowe, na sos położyć plasterek bakłażanu, posmarować sosem, ułożyć kolejny plasterek bakłażanu, udekorować kleksem sosu i świeżą kolendrą.

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here