Polecę Wam małą przekąskę/ przystawkę z bakłażanów, która robi się błyskawicznie, smakuje fantastycznie i nadaję się na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy
Składniki:
– 2 bakłażany
– 5 kromek chleba
– 400g jogurtu naturalnego tupu greckiego
– 5 ząbków czosnku
– pęczek koperku
– sól i pieprz wg smaku
– 2 łyżki oliwy
Bakłażany obrać, pokroić na okrągłe plastry o grubości ok. 1 cm.Krążki posolić, po czym odstawić na mniej więcej 30 minut, by puściły sok. Następnie osuszyć bakłażany z obu stron ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą i usmażyć z obu stron, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni.
Czosnek przepuścić przez praskę, koperek drobno posiekać, dodać czosnek, koperek i przyprawy do jogurtu i dobrze wymieszać.
Z chleba wykroić krążki ( ja używam szklanki, z jednej kromki wychodzą dwa krążki), posmarować sosem plastry chlebowe, na sos położyć plasterek bakłażanu, posmarować sosem, ułożyć kolejny plasterek bakłażanu, udekorować kleksem sosu i świeżą kolendrą.