Bardzo lubię oryginalną sałatkę Tabbouleh, która jest przyrządzana na bazie kaszy bulgur, lub też kaszy kuskus. Ostatnio postanowiłam zastąpić kaszę kalafiorem i wyszła przepyszna sałatka, która idealnie się nadaję na upalne, letnie lekkie obiady. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 300g surowego kalafiora
– 1 duży pomidor malinowy
– 1 pęczek pietruszki (mały)
– kilka listków świeżej mięty
– sok z cytryny wg smaku
– sól himalajska i pieprz wg smaku
Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie opłukać pod zimną wodą. Następnie zblendować różyczki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach i włożyć do miski. Pietruszkę i miętę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski z kalafiorem, przyprawić wg smaku, skropić sokiem z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Smacznego 🙂