Znajdą się tutaj miłośnicy pieczonych bakłażanów? Jeśli tak, to proponuję przyrządzić i skosztować tę pyszną sałatkę, a nie pożałujecie 🙂 Ja uwielbiam bakłażany, a w połączeniu z orzechami, to tym bardziej, dlatego ta prosta sałatka będzie często gościć na moim stole. Mam nadzieję, że ją spróbujecie i że Wam również przypadnie do smaku. Polecam 🙂
Składniki:
– 2 bakłażany średniej wielkości (najlepiej podłużne i nie za grube)
– 150g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku
– garść orzechów włoskich
– garść drobno posiekanego koperku
– garść drobno posiekanej pietruszki
– przyprawy wg smaku ( u mnie sól, pieprz, papryka ostra)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Bakłażany wyszorować, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, zrobić nacięcia, posolić, posmarować oliwą i upiec. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20-25 minut. Upieczone bakłażany wystudzić, obrać ze skórki, pokroić w dość duże paski. W misce wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, przyprawami, drobno posiekanymi orzechami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i zieleniną. Dodać bakłażany i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać drobno siekanymi orzechami i zieleniną. Smacznego 🙂
Pingback: Sałatka z pieczonego bakłażana z orzechami włoskimi | FlyB Kulinaria