Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam pieczone i gotowane buraki i choć wiem, że mają dość wysoki indeks glikemiczny, znacznie wyższy od surowych, to jednak sałatki wolę przyrządzać z pieczonych buraków. Podzielę się przepisem na pyszną, w miarę zdrową sałatkę, którą równie dobrze można podawać jako smarowidło na chleb lub w wersji imprezowej można ją podać w wytrawnych tarteletkach. Polecam 🙂

Składniki:

– 2 pieczone buraki (u mnie 500g po upieczeniu i obraniu)
– 200g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 2-3 ząbki czosnku
– 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
– 30g orzechów włoskich
– sól i pieprz wg smaku


Buraki uprzednio upiec, obrać i wystudzić. Czosnek obrać, orzechy drobno posiekać. Twaróg rozetrzeć z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do twarogu, dodać posiekane orzechy, jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na około 2-3 godziny do tzw. przegryzienia. Smacznego 🙂

Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi
Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi
Sałatka z pieczonych buraków z twarogiem i orzechami włoskimi
Smaczne a nie tuczy 🙂
Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here