Ja mam znowu fazę na naleśniki i znowu kombinuję 🙂 Dziś wykombinowałam naleśnik owsiany z dodatkiem twardego sera koziego, który wypełniłam rukolą i łososiem wędzonym. Sam naleśnik (bez dodatków), to tylko około 240kcal, ale jest bardzo pożywny i całkiem zdrowy. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno i doskonale się nadaję na pierwsze lub drugie śniadanie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 20g otrębów owsianych
– 1 łyżka mąki owsianej (6g)
– 20g twardego sera koziego
– 2 łyżki wody
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca żółta, papryka słodka wędzona, pieprz, kurkuma)
– dodatki wg uznania ( u mnie rukola i łosoś wędzony)
Jajko rozbełtać z wodą i przyprawami, dodać otręby, mąkę i ser starty na tarce na drobnych oczkach. Wymieszać dokładnie i odstawić na około 5 minut. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, pod pokrywką z dziurką. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnie i delikatnie wyrównać łyżką, rozprowadzając masę po całej powierzchni patelni. Kiedy wierzch się zetnie, ostrożnie odwrócić na drugą stronę, na jedną połowę wyłożyć dodatki wg uznania i po chwili przykryć drugą połową. Gotowy naleśnik zsunąć na talerz i podawać z ulubionymi warzywami. Ja podałam z guacamole z awokado. Było pysznie. Polecam 🙂