Jeśli Wy, tak samo jak ja, lubicie pieczarki i naleśniki, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne naleśniki pieczarkowe. Mi smakują zarówno na ciepło jak i na zimno i są idealne do zabrania ze sobą do pracy. Ja pakuje je do pudełka razem z ulubionym serem i pomidorkami koktajlowymi i zajadam w pracy na drugie śniadanie. Spróbujcie 🙂
Składniki na 10 mini naleśników:
– 400g pieczarek (po usmażeniu zostało 300g)
– 1 cebula
– 150ml mleka
– 100ml wody gazowanej
– 1 jajko
– 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta cukru
– 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, przez około 7-10 minut, aż cała woda odparuję. Gotowe pieczarki zdjąć z ognia i wystudzić.
Wlać mleko do miski, dodać olej, jajko, cukier i sól i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać mąkę i pieczarki, wymieszać. Dodać wodę i ponownie dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem. Na patelnię wylewać porcję ciasta i wyrównywać łyżką, formując naleśniki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pyszne, pyszne, pyszne ? ? ?
Będę je robiła często, bardzo smaczne, nie ma farszu a jednak z farszem ?
WSPANIAŁE!!! ? ? ?
Dziękuję bardzo za piękne zdjęcie 🙂 Cieszę się, że naleśniki smakowały :*
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
Polecam te naleśniki, są bardzo smaczne 🙂