Naleśniki pieczarkowe

Jeśli Wy, tak samo jak ja, lubicie pieczarki i naleśniki, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne naleśniki pieczarkowe. Mi smakują zarówno na ciepło jak i na zimno i są idealne do zabrania ze sobą do pracy. Ja pakuje je do pudełka razem z ulubionym serem i pomidorkami koktajlowymi i zajadam w pracy na drugie śniadanie. Spróbujcie 🙂


Składniki na 10 mini naleśników:


– 400g pieczarek (po usmażeniu zostało 300g)
– 1 cebula
– 150ml mleka
– 100ml wody gazowanej
– 1 jajko
– 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta cukru
– 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)



Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, przez około 7-10 minut, aż cała woda odparuję. Gotowe pieczarki zdjąć z ognia i wystudzić.
Wlać mleko do miski, dodać olej, jajko, cukier i sól i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Następnie dodać mąkę i pieczarki, wymieszać. Dodać wodę i ponownie dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem. Na patelnię wylewać porcję ciasta i wyrównywać łyżką, formując naleśniki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂

Naleśniki pieczarkowe
Naleśniki pieczarkowe
Please follow and like us:
Pin Share

4 thoughts on “Naleśniki pieczarkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here