Omlet pieczarkowo- bazyliowy z serem

Dam Wam odpocząć od placków, ale nie za długo 😀 i dziś zaproponuję przepis na zwykły, ale pyszny omlet z dodatkiem świeżej bazylii. Swoją porcję zrobiłam z dwóch jajek, ale jeżeli lubicie bardziej obfite śniadania, śmiało możecie zwiększyć ilość jajek 🙂

Składniki:

– 2 jajka
-3 łyżki mleka
– 4 małe pieczarki (u mnie 70g)
– garść drobno posiekanej bazylii
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
– 25g twardego sera żółtego (u mnie gouda)


Pieczarki oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Jajka rozbełtać z przyprawami i mlekiem. Do jajek dodać bazylię i pokrojone pieczarki i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, jedną połowę omleta posypać serem startym na tarce na dużych oczkach, przykryć drugą połową. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Gotowy omlet zsunąć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Omlet pieczarkowo- bazyliowy z serem
Omlet pieczarkowo- bazyliowy z serem
Omlet pieczarkowo- bazyliowy z serem
Smaczne a nie tuczy 🙂
Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here