Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny a zarazem pikantny, dzięki chorizo, które idealnie komponuję się z pyszną mozarellą. Omlet jest bardzo sycący, smakuje na ciepło i na zimno. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 3 jajka
– garść świeżego szpinaku
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca, kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
– 50g chorizo
– 70g miękkiej mozarelli
– 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane)
Jajka delikatnie ubić, dodać przyprawy i szpinak pokrojony w paski, wymieszać. Omlet smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej, natłuszczonej, nieprzywierającej patelni, pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie na jedną połowę omleta wyłożyć chorizo pokrojone w krążki i mozarellę pokrojoną w plasterki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 2 minuty.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Pingback: Omlet szpinakowy z chorizo i mozarellą | FlyB Kulinaria