Wszystkim miłośnikom omletów polecam przepis na puszysty cukiniowy omlet, który podałam z pysznym smarowidłem z pieczonego buraka i jajek A Wy jakie omlety najbardziej lubicie?
Składniki:
– 2 jajka
– 100g cukinii
– 50ml mleka
– 50g mąki ryżowej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– przyprawy wg smaku.
Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do cukinii, dodać mleko, mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia, wymieszać. Do masy dodać ubite białka (nie odwrotnie!), wymieszać dokładnie. Nieprzywierającą patelnie posmarować olejem kokosowym i mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, wyłożyć ciasto, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć przez kolejne 1,5-2 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja zrobiłam smarowidło z pieczonego buraka z jajkiem, jogurtem greckim i chrzanem- idealny dodatek do takiego omleta. Smacznego piątku wszystkim życzę