Tak, tak, wiem- znowu placki, ale za to jakie! Dziś podzielę się przepisem na pyszne placki makowo- migdałowe na kefirze. Delikatne, wręcz aksamitne, z lekkim posmakiem migdału, idealne na śniadanie na ciepło, jak i na zimno. Pysznie komponują się z miodem, różnymi syropami, ale najlepiej smakują przełożone twarożkiem zmiksowanym z garścią mrożonych malin lub truskawek. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 1 jajko
– 200ml kefiru
– 100g mąki (u mnie 50g mąki owsianej i 50g mąki orkiszowej)
– 20g maku (u mnie niebieski mielony)
– 1 łyżka aromatu migdałowego
– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku
Jajko ubić ze szczyptą soli i słodzidłem, dodać kefir i aromat i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Następnie dodać mak i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 7-10 minut. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami. Swoje placki przełożyłam twarogiem zmiksowanym z łyżką jogurtu i truskawkami. Smacznego 🙂



Pingback: Pancakes makowo- migdałowe | FlyB Kulinaria