Poniedziałek witam kolejnym fit śniadaniem w postaci placka kukurydzianego z pomidorami koktajlowymi i papryką z dodatkiem sera żółtego. Pyszne, ekspresowe śniadanie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam 😉 A Wy co dobrego dziś jedliście na śniadanie? 🙂
Składniki:
– 20g mąki kukurydzianej
– 1 jajko
– 30g twarogu delikatnego ( u mnie firmy President)
– 2 pomidorki koktajlowe (około 30g)
– 1/4 małej papryki (około 40g)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, sól, pieprz i papryka słodka wędzona)
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 30g ulubionego twardego sera żółtego (u mnie tym razem gouda)
Paprykę i pomidorki pokroić w drobną kostkę. Jajko rozbełtać z twarożkiem i przyprawami, dodać sodę, wymieszać. Dodać mąkę, paprykę, pomidorki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 3-5 minut. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, ciasto jeszcze raz wymieszać i wyłożyć na patelnie formując placek. Smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę, posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi warzywami i sosami. Ja podałam z kremem balsamicznym i sosem sriracha. Smacznego 🙂




Pingback: Placek kukurydziany z pomidorem i papryką | FlyB Kulinaria