Lubicie połączenie orzechów z serem? Ja bardzo lubię i dlatego dziś postanowiłam połączyć te dwa smaki i zrobić sobie pyszne i w miarę zdrowe śniadanie. Sok pomarańczowy Hortex idealnie współgrał ze smakiem tego placka. A Wy co dobrego zajadacie na śniadanie? 🙂
Składniki:
– 120g twarożku typu grani
– 35g twardego sera żółtego ( u mnie gouda) +20g sera żółtego na wierzch
– 20g orzechów włoskich
– 25g mąki kukurydzianej ( można zastąpić inną)
– 1 jajko
– przyprawy wg smaku ( u mnie szczypta soli i kurkuma)
Jajko rozbełtać z przyprawami, dodać twarożek, 35g sera startego na tarce na drobnych oczkach, posiekane orzechy i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch się zetnie posypać serem startym na drobnych oczkach i smażyć przez kolejne 2 minuty. Smacznego 🙂






Pingback: Placek kukurydziany z serem i orzechami | FlyB Kulinaria