Tak szaro, buro i ponuro na dworze, że nie pozostaje nic innego, jak tylko zjeść treściwe śniadanie i zasuwać do pracy 🙂 Dziś polecam placek serowy ze szpinakiem, który pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 50g świeżego szpinaku
– 50g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 50g serka wiejskiego
– 1 jajko
– 40g skrobi ziemniaczanej
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, oregano, czubryca żółta)
Ser zetrzeć na tace na dużych oczkach, szpinak drobno posiekać. Jajka rozbełtać z przyprawami i serkiem wiejskim, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Bardzo pomysłowe, od dawna mam ochotę na tartę ze szpinakiem i serem, ale trochę nie chciało mi się jej robić 😉 zamiast tego zrobię taki placek na śniadanie albo obiad, pycha!
Dziękuję bardzo i mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Pingback: Placek serowy ze szpinakiem | FlyB Kulinaria
Mimo moich obaw, bo nie przepadam zbytnio za szpinakiem, wyszło pysznie.
Spróbowałam i nie mogłam się najeść. Nie uwierzcie ale usmażyłam aż 2 placki.
Smak feenoomeenalnyy!!!
A jeszcze z dipem czosnkowym zasugerowanym przez Arminkę… Rewelacja!!!
Spróbujcie, bo warto ??
Przekonałam się chyba do szpinaku ?? Dzięki Armi ?❤️
Kochana, cieszę się ogromnie, że ten placek przekonał Cię do szpinaku, bo ja uwielbiam szpinak 🙂