Lubicie placki warzywne? Ja je uwielbiam, ogólnie lubię wszelkiego rodzaju placki, dlatego zawsze chętnie wymyślam nowe kombinacje. Dziś polecam placki z marchewki z dodatkiem sera żółtego i pietruszki. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i bardzo sycące.
Jeśli lubicie placki tak, jak ja je lubię, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis 🙂 Placki te proponuję podać z bardzo smacznym nektarem z czarnych porzeczek firmy Hortex. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 100g marchewki
– 70g twarogu delikatnego o temperaturze pokojowej
– 40g sera żółtego (u mnie gouda)
– 1 jajko
– 30g mąki żytniej (można zastąpić inną wg uznania)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– garść drobno posiekanej pietruszki
– przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ser również zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, pod pokrywką z dziurką. Idealnie smakują z jogurtem naturalnym a także z guacamole. Smacznego 🙂
* Z podanych składników wyszło mi 6 placków.





Pingback: Placki marchwiowo- serowe | FlyB Kulinaria
Pysznie brzmi i wygląda 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 Ja jestem „plackowa”, uwielbiam wszystkie placki 🙂