Dawno nie robiłam syrników, a że prawie zawsze w lodówce mam kostkę twarogu, to dziś na śniadanie zrobiłam pyszne i zdrowe syrniki kokosowe. Mięciutkie, delikatne, pachnące wanilią, idealne na ciepło do porannej kawy, a także na zimno na drugie śniadanie. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 1 jajko
– 20g wiórków kokosowych
– 30g mąki ryżowej (plus odrobinę mąki do obtoczenia syrników)
– ekstrakt wanilii wg smaku
– cukier lub ulubione słodzidło wg smaku
Twaróg rozetrzeć z jajkiem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie oprószyć mąką, nabierać porcję ciasta, formować kulki, delikatnie spłaszczać formując syrniki. Tak przygotowane syrniki obtoczyć w mącę z obu stron. Smażyć na nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Smażyć z obu stron pod pokrywką z dziurką. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Czy mozna zmienić mąkę np. na owsiana?
Można, ale lepiej zmienić na kukurydzianą, będą smaczniejsze. Tylko przy kukurydzianej należy dodać 20g zamiast 30g.
Bardzo spodobał mi się ten przepis! Muszę przygotować na deser po obiedzie 😀
Bardzo mnie to cieszy. Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Syrniczki zrobione, zjedzone!!! Były przepyszne ??????przepis prosty, szybko się robi
Dziękuuuuuuję za wypróbowanie przepisu. Bardzo się cieszę, że syrniczki smakowały :*
Robiłam dziś pierwszy raz i wyszły obłędne:) Moja córka jest fanką rodzynek, więc dodałam ich do środka. Pychotka, na pewno będę robić regularnie:)