Syrniki kokosowo-waniliowe

Dawno nie robiłam syrników, a że prawie zawsze w lodówce mam kostkę twarogu, to dziś na śniadanie zrobiłam pyszne i zdrowe syrniki kokosowe. Mięciutkie, delikatne, pachnące wanilią, idealne na ciepło do porannej kawy, a także na zimno na drugie śniadanie. Spróbujcie 🙂

Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 1 jajko
– 20g wiórków kokosowych
– 30g mąki ryżowej (plus odrobinę mąki do obtoczenia syrników)
– ekstrakt wanilii wg smaku
– cukier lub ulubione słodzidło wg smaku

Twaróg rozetrzeć z jajkiem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie oprószyć mąką, nabierać porcję ciasta, formować kulki, delikatnie spłaszczać formując syrniki. Tak przygotowane syrniki obtoczyć w mącę z obu stron. Smażyć na nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Smażyć z obu stron pod pokrywką z dziurką. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

Syrniki kokosowo-waniliowe
Syrniki kokosowo-waniliowe
Syrniki kokosowo-waniliowe
Syrniki kokosowo-waniliowe
Bądź fit na wiosnę!
Please follow and like us:
Pin Share

7 thoughts on “Syrniki kokosowo-waniliowe”

  1. Robiłam dziś pierwszy raz i wyszły obłędne:) Moja córka jest fanką rodzynek, więc dodałam ich do środka. Pychotka, na pewno będę robić regularnie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here