Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo ryżu do obiadu i nikt z domowników potem nie chcę go jeść, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne kotleciki ryżowo-serowe. Jestem pewna, że przypadną do smaku wszystkim miłośnikom ryżu. Kotleciki te jak najbardziej nadają się jako dodatek do dań mięsnych lub sosów. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki na 8-10 sztuk:
– 1 szklanka ryżu parabolicznego
– 2 szklanki wody
– 1 łyżeczka kurkumy
– 100g twardej mozarelli
– 2 jajka
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka musztardy rosyjskiej
– sól i pieprz wg smaku
Ryż podsmażyć na suchej patelni, dodać przyprawy, 2 szklanki cieplej wody, wymieszać i gotować pod przykrywką, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. Wystudzić.
Zimny ryż przełożyć do miski, dodać ser starty na tarce na małych oczkach, jajka, bułkę tartą, musztardę i wszystko dokładnie wymieszać.
Mokrymi dłońmi formować kotleciki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego 🙂
bardzo fajny przepis:)
Pięknie dziękuję 🙂