Polecam Wam bardzo prosty przepis z podstawowych produktów, które znajdą się w każdym domu. Te ślimaczki są przepyszne i idealnie się nadają na śniadanie, na piknik, na imprezę, a także do zabrania ze sobą do pracy lub na uczelnię. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 300ml kefiru (temperatura pokojowa)
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– 440-450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– dowolna zielenina (u mnie koperek, pietruszka, szczypiorek po jednym małym pęczku)
– około 50ml oleju (u mnie rzepakowy)
Kefir wlać do głębokiej miski, dodać sól i sodę, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Następnie dodać mąkę, zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 5 minut, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Wyrobione ciasto posmarować olejem, włożyć do miski i odstawić na około 10-15 minut, aby „odpoczęło”. W tym czasie ser należy zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, zieleninę drobno posiekać.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować dość cienko na okrągły placek, posmarować olejem, posypać serem i zieleniną. Następnie zawinąć formując wałeczek. Zawinąć wałeczek i uformować ślimaka, końcówkę zlepić, włożyć pod spód i delikatnie docisnąć. W ten sam sposób uformować resztę ślimaków. Gotowe ślimaki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-28 minut. Gotowe, gorące ślimaki posmarować resztą oleju. Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego 🙂
I znów mnie Pani urzekła…przepis super, a u mnie w środku szpinak z bryndzą. Pycha ???
Pysznie się prezentują 🙂 Dziękuję bardzo za zaufanie i skorzystanie z przepisu 🙂
Kolejny raz nie zawiodłam się wykorzystując Pani przepis. Wręcz przeciwnie…
U mnie w środku szpinak z bryndzą. Pyszne, polecam i dziękuję.