Te bułeczki są przepyszne! Uwielbiam ciasto z dodatkiem twarogu, ale ostatnio pomyślałam, że ciągle piekę coś na słodko z ciasta twarogowego, dlatego postanowiłam to zmienić 🙂 Kto się skusi i wypróbuje ten prosty przepis? 😉
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 100ml mleka
– 70ml oliwy z oliwek
– 350g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 10g proszku do pieczenia
– 1 łyżka cukru
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 żółtko (do posmarowania bułeczek)
Dodatkowo:
– około 100g pesto
– 6 plasterków boczku (surowego wędzonego)
Twaróg rozetrzeć widelcem z cukrem i solą, dodać oliwę i mleko i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub blenderem. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5-0,8 cm. Ciasto posmarować pesto, wyłożyć boczek i zawinąć w roladę. Ostrym nożem pokroić na kawałki i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Blachę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia posmarować bułeczki rozkłóconym żółtkiem.
Smacznego 🙂