Mój starszy Synek bardzo lubi drożdżówki z serem, a ja bardzo lubię rabarbar, dlatego postanowiłam połączyć wszystko w jedną pyszną całość. Bułeczki te są bardzo delikatne, mięciutkie, z lekkim kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, to polecam polukrować gotowe bułeczki lub dodać więcej cukru do nadzienia. Ja specjalnie nie lukrowałam swoich, aby spokojnie zabrać je ze sobą na dzisiejszy piknik 🙂
Składniki na 10-12 sztuk:
– 450g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 15g drożdży instant
– 280ml ciepłego mleka
– 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
– 3 łyżki cukru
Nadzienie:
– 250g twarogu półtłustego (u mnie drobno mielony)
– 300g rabarbaru
– 1op. budyniu waniliowego
– 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek przed pieczeniem)
– 4 łyżki cukru (ewentualnie posłodzić wg uznania)
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i cukier- wymieszać. Mleko delikatnie podgrzać (do temperatury max 40 stopni), wlać do przesianej mąki, dodać olej, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
W tym czasie zrobić nadzienie. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać twaróg, budyń, żółtko i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto dość cienko rozwałkować na duży prostokąt, posmarować nadzieniem, brzegi ciasta złożyć do środka, po 1/3 z góry i z dołu. Nożem odkrawać wąskie paski, zawijać i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Bułeczki przygotowane ten sposób posmarować rozbełtanym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Gotowe bułeczki studzić na kratce, przed podaniem można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Pingback: Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem | FlyB Kulinaria
Kolejne zdjęcie przysłane od Pana Roberta z takim oto komentarzem: „Wyszły genialne!”
Z czego bardzo się cieszę i ogromnie dziękuję za wypróbowanie przepisu 🙂