Na słodki koniec dnia i słodki sen polecam ciasteczka z sezamem. Taki łatwy przepis a takie smaczne ciastka wychodzą, dlatego chętnie dzielę się nim z Wami i zachęcam do wypróbowania 🙂
Składniki na około 20-24 sztuki:
– 70g mąki pszennej tortowej
– 60g miękkiego masła
– 120g cukru ( użyłam 100g brązowego)
– 1 jajko
– 1 op cukru waniliowego ( użyłam 1 łyżkę domowego cukru waniliowego)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 160g smażonego sezamu
Sezam podsmażyć i wystudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Ubić miękkie masło z cukrem, dodać jajko, cukier waniliowy i sok z cytryny i ubijać przez 20-30 sekund. Ubijając na małych obrotach dodać mąkę na 3 razy. Odstawić mikser, dodać sezam i wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasteczka wykładać łyżeczką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 3-4 cm od siebie. Ciastka zwiększą się podczas pieczenia.
Piec przez około 8-12 minut, w zależności od rozmiaru. Najlepiej sprawdzić po 6 minutach. Ciastka są miękkie i lepkie póki są gorące, wystudzone stają się chrupiące i po prostu przepyszne
Pyszne i łatwe w przygotowaniu! 🙂 Choć zmieniłam pastę rzeczy na zdrowsze 🙂
Te ciasteczka są tak fajne, że można z nimi eksperymentować do woli i zawsze wychodzą smaczne. Cieszę się, że udało się pozamieniać po swojemu 🙂