Jeśli jeszcze nie macie dość moich pomysłów na wypieki na bazie twarogu, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne ciastka serowe z kawałkami czekolady. Robią się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej. Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (u mnie drobno mielony)
– 120g mąki (u mnie 80g mąki ryżowej i 40g mąki pszennej tortowej)
– 1 jajko
– 30g masła
– słodzidło wg smaku (u mnie 50g cukru trzcinowego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ekstrakt z wanilii wg smaku
– 30g czekolady gorzkiej (u mnie krople, można zastąpić zwykłą czekoladą posiekaną na małe kawałki)
Masło roztopić, wystudzić. Do masła dodać jajko, ekstrakt z wanilii i twaróg i wszystko dokładnie rozetrzeć widelcem na gładką masę. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenie i zagnieść miękkie, lekko klejące się ciasto. Dłonie oprószyć mąką, odrywać od ciasta małe kawałki i formować okrągłe ciastka. U mnie wyszło 13 sztuk. Ciastka wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową, posypać kroplami czekoladowymi lub kawałkami czekolady i delikatnie wcisnąć czekoladę w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 minut.
Smacznego 🙂
Kolejny przepis wypróbowany przez Panią Adrianę 🙂