Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na proste i bardzo smaczne ciacho, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią wypieki z gorzką czekoladą. To ciasto jest tak smaczne, że nie potrzebuje żadnego przekładania kremem, choć równie dobrze można je podać z ulubionym kremem. Ale ja nie chciałam „zakłócać” smak gruszki i gorzkiej czekolady, dlatego swoje ciasto tylko delikatnie oprószyłam cukrem pudrem.
Składniki:
– 150g miękkiego masła
– 150g cukru
– 180g gorzkiej czekolady
– 60g prażonych pestek dyni (lub jakiekolwiek ulubione orzechy)
– 3 jajka
– 1 duża gruszka (lub jabłko)
– 150g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na początek należy bardzo drobno posiekać całą czekoladę i pestki dyni. Gruszkę pokroić w drobną kostkę. Miękkie masło ubić razem z cukrem (ubijać przez około 3-4 minuty), dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać na jednolitą masę. Na sam koniec dodać gruszkę, czekoladę i pestki dyni i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowej formy (18cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1 godzinę.
W przypadku gdy pieczecie ciasto w zwykłej formie należy dno formy wyścielić papierem do pieczenia a boki posmarować zimnym masłem i oprószyć mąką.
Polecam, bardzo smaczne ciacho 🙂