Pewnie myśleliście, że poniedziałek rozpocznę kolejnym przepisem na jakieś placki, a ja Was zaskoczę i zaproponuję przepis na pyszne ciasto czekoladowe z mascarpone. Samo ciasto w smaku przypomina brownie a nadzienie z mascarpone smakuje jak waniliowy krem- delikatny i pyszny. Polecam 🙂
Składniki (forma 18cm):
– 90g gorzkiej czekolady
– 100g masła
– 60g cukru trzcinowego
– 2 jajka
– 75g mąki pszenicznej (u mnie tortowa)
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
– 250g mascarpone
– 1 jajko
– 40g cukru trzcinowego
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masło i czekoladę połamaną na małe kosteczki roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Jajka (2szt) ubić z cukrem (60g), ubijać przez około 5 minut. Nie przestając ubijać, wlewać cienkim strumykiem masę czekoladowo- maślaną. Następnie dodać sól, i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz wszystko dokładnie ubić do połączenia się składników i odstawić na bok.
Mascarpone przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier i ekstrakt z wanilii i wszystko delikatnie ubić na gładką masę rózgą kuchenną lub mikserem.
Dno otwieranej formy (18cm) wyścielić papierem do pieczenia. Połowę ciasta czekoladowego wyłożyć na dno foremki i wyrównać. Następnie wyłożyć całe nadzienie i resztę ciasta. Widelcem lub długim drewnianym patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszać ciasto z wierzchu z nadzieniem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-40 minut, do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawić w wyłączonym otwartym piekarniku i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Smacznego 🙂
Pingback: Ciasto czekoladowe z mascarpone | FlyB Kulinaria