Jeśli lubicie wypieki z jabłkami, to polecam Wam to pyszne, wilgotne i bardzo proste w przyrządzeniu ciasto jabłkowo- waniliowe. Piekłam takie ciasto z owocami leśnymi, z ananasem, z gruszkami i za każdym razem wychodzi smaczne ciacho, które bardzo szybko znika ze stołu. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 4 jajka
– 120g drobnego cukru
– 250g serka mascarpone
– 250g mąki pszennej
– 3 jabłka średniej wielkości (około 400g)
– 16g proszku do pieczenia
– 2 łyżki ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
– cynamon wg smaku
– 2 łyżki cukru pudru
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do momentu aż powstanie masa jasnego koloru. Mascarpone przełożyć do miski, rozetrzeć łyżką, dodać 3 łyżki mieszanki jajecznej, wymieszać. Dodać resztę mieszanki jajecznej, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut ( ja piekłam 40 minut i zostawiłam w gorącym piekarniku do wystudzenia). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego 🙂
Wygląda super, jaki rozmiar foremki.
Pięknie dziękuję 🙂
Piekłam w małej prostokątnej foremce, 18×28.
Ciasto przepyszne!!! Przepis idealny łatwy, szybki i zawsze wychodzi ?!!! Będę je robić często,
Śliczni dziękuję za wypróbowanie przepisu. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :*
Ciasto super!!! Przepis łatwy i mało czasochlonny!! Polecam!!!
Dziękuję bardzo za zaufanie i wypróbowanie przepisu. Miło mi to czytać, że ciasto smakowało 🙂