Lubicie drożdżówki? Synek upatrzył sobie drożdżówki z serem w pobliskiej piekarni, dlatego postanowiłam upiec podobne pierożki z serem, które wpadły Jemu w oko ? A że zostało mi trochę ciasta, to dorobiłam rogaliki z powidłami śliwkowymi. To co, kto wpada na pyszne drożdżówki?
Składniki:
– 550g mąki pszennej
– 250ml ciepłego mleka
– 40g świeżych drożdży
– 1 jajko + 1 jajo do posmarowania drożdżówek
– 50g roztopionego masła
– 4 łyżki cukru trzcinowego (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, to dodać więcej cukru)
– szczypta soli
Nadzienie wg uznania ( u mnie w pierożkach – twaróg delikatny, wymieszany z jajkiem, budyniem w proszku i odrobiną cukru, rogaliki zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi).
Z drożdży zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 70ml ciepłego mleka, wymieszać dokładnie, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier i rozczyn, wyrobić. Dodać roztopione masło i wyrobić ciasto, odpowiednio długo żeby było miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części (u mnie wyszły 24 kulki), delikatnie rozwałkować, nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić brzegi. W przypadku rogalików ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować, pokroić na trójkąty, nakładać nadzienie i zwijać rogaliki. Pierożki lub rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe drożdżówki wystudzić na kratce. Smacznego 🙂
Genialny przepis smakowite 😀
Ślicznie dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 🙂