Kolejny przepis na ekspresowe ciasteczka, które robią się błyskawicznie a znikają jeszcze szybciej. Ciastka są kruche i bardzo smaczne. Polecam 🙂
Składniki:
– 220g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 75g miękkiego masła
– 55g cukru
– 1 jajko
– ekstrakt wanilii wg smaku
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) rozetrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać jajko, proszek do pieczenia i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Oba ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne, delikatnie docisnąć i zawinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie pokroić roladę na kawałki/ślimaczki o grubości około 1cm. Ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie (około 2cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego 🙂


