Ekspresowe bułeczki z serem (na jogurcie)

Bardzo lubię to ciasto na jogurcie. Jest bardzo elastyczne, mięciutkie i smaczne. Bułeczki z ciasta na jogurcie robią się bardzo szybko, a znikają ekspresowo. Najlepiej podawać je na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze. Spróbujcie 🙂


Składniki:

– 150g jogurtu typu greckiego + 2 łyżki na posmarowanie bułeczek
– 210g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 15g masła + 10g na posmarowanie bułeczek

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 140g twardego sera żółtego (u mnie gouda)


Masło roztopić i wystudzić, dodać jogurt, wymieszać. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około 0,3cm, równomiernie posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach. Zawinąć w roladę i pokroić na bułeczki o grubości około 2-3cm. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarować wierzch jogurtem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Gotowe bułeczki posmarować masłem. Najlepiej podawać na ciepło.
Smacznego 🙂

Ekspresowe bułeczki z serem (na jogurcie)
Ekspresowe bułeczki z serem (na jogurcie)
Ekspresowe bułeczki z serem (na jogurcie)
Ekspresowe bułeczki z serem (na jogurcie)
Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here