Chcę podzielić się ekspresowym, bardzo prostym przepisem na pyszne pierniczki, które idealnie nadają się do wspólnego wypiekania i lukrowania z dziećmi. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam 🙂
Składniki na około 25 sztuk:
– 350-400g mąki (u mnie tortowa)
– 2 jajka
– 80g cukru trzcinowego
– 100g miękkiego masła
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki przyprawy korzennej (do piernika)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać sól, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. W innym naczyniu połączyć miękkie masło z cukrem i delikatnie ubić. Dodać jajka i miód, wymieszać dokładnie. Mąkę wsypać do masy maślanej, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać mąką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na cienki placek, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Pierniczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Trzeba pilnować żeby się nie przypaliły. Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego 🙂
Pingback: Ekspresowe pierniki | FlyB Kulinaria
Fajne, pyszne, szybkie pierniczki, z z zrobiłam podwójną porcję, ozdobiły dzieciaki, frajda była, ale i szybko zniknęły ????
Piękne pierniczki wyszły 🙂 Dziękuję bardzo za kolejny wypróbowany przepis. Bardzo się cieszę, ,że pierniki smakowały :*