Ekspresowe rogaliki (bez jajek, bez nabiału)

Kiedy nie ma czasu na wymyślne desery, a bardzo się chcę coś słodkiego, skorzystajcie z tego prostego przepisu na pyszne, chrupiące rogaliki z nadzieniem. Zazwyczaj robię je z mieszanką orzechową z cukrem pudrem i cynamonem, ale tak naprawdę rogaliki te można nadziać czym tylko dusza zapragnie. Eksperymentujcie na zdrowie 😉

Składniki:

– 300g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 100ml wrzątku
– 70ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 30g cukru pudru + 1 łyżka cukru pudru do posypania rogalików
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ekstrakt wanilii wg smaku

nadzienie wg uznania (u mnie drobno posiekane orzechy – migdały, nerkowce, orzechy laskowe + cukier puder i cynamon)


Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, ekstrakt wanilii i cukier puder. Wymieszać. Następnie wlać olej i wrzątek, wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić na około 10-15 minut. Orzechy drobno posiekać lub zblendować, dodać cukier puder i cynamon i wymieszać.

Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części, każdą cześć rozwałkować na dość cienki placek i podzielić na 8 równych części. W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta umieścić wybrane nadzienie. Rogaliki zawinąć od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. W ten sam sposób rozwałkować drugi kawałek ciasta i zawinąć wszystkie rogaliki. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia tak, aby cienka końcówka znalazła się pod spodem rogalika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe rogaliki wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂



Ekspresowe rogaliki (bez jajek, bez nabiału)
Ekspresowe rogaliki (bez jajek, bez nabiału)
Ekspresowe rogaliki (bez jajek, bez nabiału)
Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Ekspresowe rogaliki (bez jajek, bez nabiału)”

  1. A oto moje rogaliki ? trochę spiekły się jak zwykle to u mnie bywa ?
    W smaku są przepyszne, będę jeszcze raz piekła na życzenie męża, zamówił następną taką porcję ?
    Nadzienie moje to orzech włoski, migdały, żurawina, rodzynki sułtańskie i 1 łyżka miodu.
    Polecam są przepyszne ?
    Dzięki Armi za kolejny przepis ??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here