Dziś polecam przepis na ekspresowe ciasto bez mąki. Mannik jest ciastem bardzo delikatnym i bardzo smacznym, a przygotowanie tego keksu zajmuję dosłownie kilkanaście minut. Można dowolnie kombinować z dodatkami, ja najbardziej lubię wersję z żurawiną lub z kawałkami czekolady. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 250g kaszy manny
– 320ml kefiru
– 2 jajka
– słodzidło wg smaku (u mnie 5 łyżek cukru trzcinowego)
*Jeśli lubicie słodkie ciasta, to śmiało możecie dodać więcej cukru
– ekstrakt z wanilii wg smaku
– 50g suszonej żurawiny
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kaszę mannę zalać kefirem, dodać cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na około 15 – 20 minut. Następnie dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do keksówki (u mnie silikonowa- niczym nie smaruję, ani nie wyścielam papierem), wyścieloną papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut, aż ładnie się zarumieni. Gotowy mannik wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem lub kakao.
Smacznego 🙂