Takie mini serniczki z żurawiną dziś upiekłam. Tylko 5 składników, kilka minut roboty, 30 minut pieczenia i mamy w miarę zdrowy deserek, który idealnie nadaje się do porannej kawki lub na przekąskę w pracy. Polecam 🙂
Składniki:
– 500g delikatnego twarogu półtłustego
– 2 jajka
– 3 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzidła wg uznania
– 3 łyżki skrobi kukurydzianej
– 30g suszonej żurawiny
Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) połączyć ze sobą i zblendować na gładką masę. Masę serową przełożyć do foremek, na wierzch wyłożyć żurawinę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
*Gotowe serniczki zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
* Z podanych składników wyszło mi 8 serniczków. Jeden serniczek waży 90g i ma około 133kcal (B/T/W- 11,88/4/12,57).
urocze 🙂
Pięknie dziękuję 🙂