Uzupełniłam dziś zapasy orzechów i akurat tak się złożyło, że Synek poprosił bym upiekła muffinki, to padło na bardzo smaczne muffinki z orzechami nerkowca, które uprzednio podsmażyłam na suchej patelni. Jeśli lubicie wypieki z orzechami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam 🙂
Składniki na 8 sztuk:
– 200g mąki (u mnie 80g ryżowej i 120g kukurydzianej)
– 2 jajka
– 200ml mleka
– 50g orzechów nerkowca
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku
W jednej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i słodzidłem. Ww drugiej misce delikatnie ubić jajka, dodać mleko – wymieszać rózgą kuchenną. Następnie połączyć obie masy, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Orzechy posiekać, podzielić na dwie części, większą i mniejszą. Większą część orzechów dodać do ciasta i wymieszać. Foremki do muffinek (najlepiej silikonowe) napełnić ciastem prawie po same brzegi, wierzch posypać resztą orzeszków. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Smacznego 🙂
*Ciasto jest dość rzadkie, ale nie przejmujcie się tym, takie powinno być 😉
Pingback: Muffinki z orzechami nerkowca | FlyB Kulinaria
Bardzo smaczne muffinki, nie zdążyłam zrobić zdjęcia :-))), wszystko zjedli.
Pięknie dziękuję za komentarz 🙂 Bardzo się cieszę, że muffinki smakowały 😉