Te paluchy są idealną przekąską do zabrania ze sobą do pracy lub na uczelnię. Są sycące, robią się ekspresowo i są po prostu bardzo smaczne. Skusicie się? 😉
Składniki:
– 250g twardego sera żółtego lub twardej mozarelli (u mnie gouda i mozarella)
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 170g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 2 jajka (1 jajko i 1 białko do ciasta, 1 żółtko do posmarowania paluchów)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– sól wg smaku
– ulubione ziarna do posypania (u mnie sezam i czarnuszka)
Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać twaróg, 1 jajko i 1 białko i dokładnie wymieszać widelcem. Następnie dodać sól, mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić do rąk. Dłonie oprószyć mąką, podzielić ciasto na 12 części. Każdą część zrolować na stolnicy w długi wałek formując paluchy. Blachę wyścielić papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć paluchy w lekkich odstępach od siebie. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego 🙂
Pingback: Paluchy serowe | FlyB Kulinaria