Pieczone pierożki z jakiem i szczypiorkiem

Znajdą się tutaj miłośnicy pieczonych pierożków? Mam dla Was przepis na super ciasto z którego możecie wyczarować pyszne pierożki pieczone z różnym nadzieniem. Moja rodzina bardzo lubi wersję z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem. Mam nadzieję, że Wam też przypadną do smaku. Spróbujcie 🙂

Składniki na ciasto:
– 300g masła
– 4 szklanki mąki pszennej
– 300g śmietany
– 3 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
– 2 jajka
– 8 dużych pieczarek
– szczypiorek- pół pęczka
– przyprawy wg smaku

Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oleju, ostudzić. Szczypiorek posiekać. Zimne jajka drobno pokroić, dodać pieczarki, szczypiorek i przyprawy wg uznania i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, wyłożyć nadzienie, uformować dowolne pierożki. Wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Przed pieczeniem można posmarować pierożki rozbełtanym jajkiem, będą wtedy pięknie lśniące

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here