Te ciastka są przepyszne, a zrobienie ich zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 30g otrębów owsianych
– 180g mąki (u mnie pszenna tortowa/ można zastąpić ryżową lub orkiszową tortową)
– 100ml soku jabłkowego
– 15ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 50g suszonej żurawiny
– słodzidło wg smaku (u mnie 50g cukru trzcinowego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Słodzidło wymieszać z otrębami, solą i żurawiną, dodać sok jabłkowy i olej- wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wychodzić zwarte, ale lepkie. Mokrymi dłońmi formować kuleczki i wykładać na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć kuleczki formując ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Smacznego 🙂