Uwielbiam wypieki na bazie twarogu, a Wy? Mam dla Was kolejny przepis na pyszne rogaliki, które z pewnością umilą Wasz poranek. Rogaliki te są mięciutkie w środku i mają bardzo smaczną i chrupiącą skórkę. Jeden taki rogalik ma około 81kcal (B/T/W- 69,89/20,79/134,4). Mają trochę za dużo węglowodanów, ale jeśli wliczyć je w dzienne zapotrzebowanie, to można śmiało korzystać z tego prostego przepisu. Spróbujcie 🙂
Składniki na 12 sztuk: 250g twarogu półtłustego, 1 jajko (+opcjonalnie 1 żółtko do posmarowania rogalików, można bez), 160g mąki pszennej pełnoziarnistej, 20g roztopionego oleju kokosowego lub zwykłego masła, 1 łyżka aromatu migdałowego, słodzidło wg uznania (u mnie 10g cukru trzcinowego), 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Twaróg rozetrzeć z jajkiem, cukrem, aromatem migdałowym i sodą, dodać olej kokosowy lub masło i mąkę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na placek, w razie potrzeby podsypać mąką. Pokroić na 6 trójkątów. Zawinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Wcześniej można dodać nadzienie wg uznania (ja nie dodawałam). W ten sam sposób zrobić kolejne 6 rogalików. Rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, opcjonalnie posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe rogaliki podawać z ulubionym dżemem. Smacznego 🙂