Dziś jest dzień rogalika, dlatego nie mogło zabraknąć tego przysmaku na moim stole. Polecam wypróbować prosty przepis na pyszne rogaliki twarogowe, które możecie nadziać czym tylko dusza zapragnie 😀 Swoje rogaliki zrobiłam z resztek czekoladek kinder. Spróbujcie koniecznie, ponieważ te rogaliki są po prostu przepyszne 😉
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 2 jajka (1 jajko i 1 białko do ciasta i żółtko do posmarowania rogalików)
– 260g mąki (u mnie 150g mąki ryżowej i 11og mąki pszennej tortowej)
– 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
– słodzidło wg smaku (u mnie 4 łyżki cukru trzcinowego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– aromat waniliowy wg smaku
– nadzienie wg smaku (u mnie czekolada z kinder jajka)
Twaróg rozetrzeć z jajkami, słodzidłem, aromatem waniliowym i olejem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część na placek o grubości około 0,5cm, podzielić na 8 trójkątów. W szerszym miejscu rozwałkowanego trójkąta umieścić wybrane nadzienie. Rogaliki zawinąć od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce. W ten sam sposób rozwałkować drugi kawałek ciasta i zawinąć wszystkie rogaliki. Wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia tak, aby cienka końcówka znalazła się pod spodem rogalika, inaczej podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać. Posmarować rogaliki rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Smacznego 🙂
Udało się! Team work z mężem więc niektóre wyglądają jak rogaliki a inne mniej ale dałam radę pomimo zerowego talentu „do garów „
Pięknie wyglądają! Dobry macie ten team 🙂
Pingback: Rogaliki twarogowe z nadzieniem | FlyB Kulinaria
Są mega przepyszne, ten przepis zagości u nas na stałe ??
Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu :* Cieszę się, że rogaliki smakowały 🙂