Dziś polecam pyszną roladę twarogo-miętową na drożdżach z nadzieniem jagodowym. Tak naprawdę roladę tę można robić z ulubionymi owocami, które akurat macie pod ręką. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 360g mąki
– 180g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
– 15g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
– 2 jajka
– 70ml mleka
– 60g miękkiego masła
– 60g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki należy zwiększyć ilość cukru)
– garść drobno posiekanej mięty
– szczypta soli
– 1 żółtko do posmarowania rolady
Dodatkowo:
– 400g jagód (lub innych ulubionych owoców)
– 4 łyżki cukru
– 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Mleko delikatnie podgrzać (max 40 stopni), wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać dokładnie i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Jajka ubić z miękkim masłem i cukrem (można ubić mikserem lub rózgą kuchenną). Następnie dodać twaróg, sól i drobno posiekaną miętę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięty rozczyn dodać do masy twarogowej. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Jagody dokładnie umyć i osuszyć, dodać cukier i skrobię i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i delikatnie rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 1-1,5cm. Jagody wyłożyć na ciasto i wyrównać, następnie zawinąć w roladę. Gotową roladę ostrożnie przenieść na matę silikonową lub papier do pieczenia i ułożyć na blasze do pieczenia, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie roladę posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienia.
Smacznego 🙂