Baaardzo lubię te ciastka miodowe. Pyszne, proste do przyrządzenia, składają się z produktów, które na pewno znajdą się w każdym domu. Spróbujcie 😉
Składniki:
– 360g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 2 jajka
– 100g cukru (jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, należy zwiększyć ilość cukru do 130g)
– 40ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 60g miodu
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
– ekstrakt z wanilii wg smaku
– szczypta soli
– 1 żółtko do posmarowania ciastek
Jajka delikatnie ubić z cukrem rózgą kuchenną, dodać sól, olej i miód, wymieszać. W miseczce wymieszać sodę z octem, dodać do masy jajecznej, dodać ekstrakt z wanilii i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wychodzi miękkie i delikatnie się klei do rąk. Dłonie oprószyć mąką, odrywać od ciasta małe kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. U mnie wyszło 20 sztuk. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować rozkłóconym żółtkiem, widelcem zrobić dowolne wzorki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego 🙂