Bardzo lubię tę pyszną tartę z białą czekoladą i choć staram się jadać zdrowo i ograniczać kalorie, to czasami przychodzi taki dzień, że muszę zjeść coś słodkiego, bo się uduszę 😀 Polecam wypróbować tę tartę i podzielić się wrażeniami. Tartę tę można zrobić z innymi owocami, ale to połączenie białej czekolady z borówkami, wg mnie, jest wprost idealne. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 150g miękkiego masła
– 75g cukru
– 1 jajko
– 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
– 300g białej czekolady
– 200ml śmietanki 36%
– 250g borówek
Masło połączyć z cukrem i jajkiem i ubić mikserem na gęstą masę. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dno i boki formy posmarować masłem (ja piekę w silikonowej formie, więc niczym nie smaruję), wyłożyć ciastem, mocno przyciskając uformować boki, ponakłuwać widelcem i piec przez około 25 minut, aż się zarumieni.
W tym czasie czekoladę pokruszyć do rondelka, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Wylać ganache na upieczony i lekko wystudzony spód, na wierzch wyłożyć borówki. Kiedy ganache całkowicie wystygnie schować tartę do lodówki na minimum 3 godziny.
*Ganache z białej czekolady idealnie łączy się ze wszystkimi lekko kwaskowatymi jagodami.
** W ciepłą pogodę takie ciasto najlepiej przechowywać w lodówce i wyjmować z lodówki 5-10 minut przed podaniem.