Uwielbiam ciasto francuskie za to, że w kilka chwil można z niego wyczarować coś pysznego na słodko i nie tylko 🙂
Dziś postawiłam na wersję wytrawną i na śniadanie zajadaliśmy trójkąty z pieczarkami, porem i serem żółtym. Było pysznie, polecam 😉
Składniki na 8 sztuk:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 400g pieczarek
– 1 por
– 100g ulubionego sera żółtego (u mnie gouda)
– pęczek ulubionej zieleniny (u mnie mieszanka koperku, pietruszki i szczypiorku)
– 50g masła
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
– 1 jajko
– sezam do posypania
Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki, pieczarki pokroić w drobną kostkę, zieleninę posiekać, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć por na złoty kolor, dodać pieczarki i smażyć do gotowości. Następnie dodać posiekaną zieleninę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Mieszankę warzywną wystudzić, dodać ser, wymieszać dokładnie. Ciasto pokroić na 8 równych kwadratów, w jednym rogu wyłożyć nadzienie, zlepić brzegi (bardzo dokładnie) i ułożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Trójkąty posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez 25 minut. Smacznego 🙂
Moje ulubione!
🙂
Moje również! 🙂