Jeśli Wasze dzieciaczki lubią wszelkiego rodzaju ciastka, to te ciastka z pewnością przypadną im do smaku. Ciastka są meeega kruche, bardzo maślane i mogą je zajadać maluchy po ukończeniu 9 miesiąca życia. Moim dzieciakom bardzo smakowały te ciasteczka i podejrzewam, że jest to ten przepis, z którego będę baaaaardzo często korzystać w sytuacjach, kiedy będę musiała upiec coś tu i teraz 😀
Składniki:
– 100g miękkiego masła
– 1 dojrzały banan (u mnie 100g po obraniu)
– 200g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozgnieść widelcem razem z bananem (można zblendować na jednolitą masę). Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,6cm, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Podważyć ciastka nożem i ostrożnie przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut. Jak tylko się zarumienią od razu należy je wyjąć z piekarnika.
Smacznego 🙂
*Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to należy dodać ulubione słodzidło wg smaku.
Pingback: Kruche ciastka trzyskładnikowe (dla dzieci po 9 miesiącu) | FlyB Kulinaria