Chlebek pomidorowy

Bardzo lubię domowe pieczywo i bardzo lubię eksperymentować z nowymi smakami. Po ostatnim obiedzie zostało mi trochę koncentratu pomidorowego i postanowiłam upiec chlebek pomidorowy. Chleb wyszedł taki smaczny, że nawet mój czteroletni Synek zajadał ze smakiem. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem drożdżowym, to ten przepis jest dla Was. Spróbujcie 🙂

Składniki:
– 200g mąki pszennej
– 25g koncentratu pomidorowego Pudliszki
– 100ml ciepłej wody
– 5g drożdży instant
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 łyżka oliwy z oliwek


Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier i zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Koncentrat rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Dodać oliwę, wmieszać w ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie uformować mały bochen chleba, lub zrobić kilka bułek, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie posmarować mlekiem, posypać ziołami prowansalskimi i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Smacznego 🙂


Chlebek pomidorowy
Chlebek pomidorowy
Chlebek pomidorowy
Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań


Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.